Muhakeme nedir?
Muhakeme, bir konu hakkındaki bilgi ve verileri değerlendirerek doğru ve mantıklı bir sonuca ulaşmak için düşünme, tartışma ve karar verme anlamına gelir.
Tarihte muhakeme nedir?
HÜKÜM: Davacı ve davalılar arasındaki uyuşmazlıkların, tarafların dinlenmesi suretiyle çözümlenmesi işi; bir sonuca ulaşmak için yapılan akılcı bir işlem.
Muhakkak hangi dilde?
Muhakkak (Arapça: محقق), eğik ve yatay bölümleri daha uzun olan sülüs yazı türünün adıdır.
Muhakemenin sözlük anlamı nedir?
Muhakeme; Bir durumda akıl yürütme, yargıya varma, bir sorunu çözmenin yolunu arama anlamında ifade edilmektedir.
Muhakeme ne demek edebiyatta?
Mantıkta akıl yürütme, muhakeme veya akıl yürütme, bilinen gerçekleri ve kuralları kullanarak yeni bilgiye ulaşma anlamına gelir.
Muhakeme ne demek din kültürü?
Fıkıh terimi, usul hukuku ve yargı kararı anlamındadır.
Muhakeme ne demek felsefe?
Muhakeme Nedir? Muhakeme, bir şey hakkında mantıksal ve rasyonel düşünmenin temel eylemi olarak en iyi şekilde tanımlanabilir. Muhakeme, bir şey hakkında mantıksal ve rasyonel düşünmenin temel eylemi olarak en iyi şekilde tanımlanabilir.
Muhakeme engeli nedir?
Muhakeme prosedürlerinin uygulanması için gerekli koşullara yargı koşulları denir. Muhakeme prosedürlerinin uygulanması için yokluğu gerekli olan koşullara muhakeme engelleri denir. Değerlendirme engelleri, koşulların mevcut olup olmamasına bağlı olarak iki kategoriye ayrılır: olumlu değerlendirme koşulları ve olumsuz değerlendirme koşulları.
Muhakeme nasıl olur?
Belirli bir amaç için gerçekleştirilen planlı bir düşünme eylemidir. Bu eylem üst düzey düşünmeyi gerektirse de, sorunun temel bir incelemesi yapılır. Bu analizin sonucunda, çözüm için bazı gerekçeler gerekir.
Temel Türkçeye hangi dilden gelir?
Temel – Nişanyan Sözlüğü. Yunanca themelio θεμέλιο kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “temel taşı, heykel veya kaide” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen eski Yunanca themelios líthos θεμέλιος (λίθος) ifadesinden türemiştir. Bu ifade, eski Yunanca títhemi fiilinden türemiştir ve – τίθεμι, θε – “yerleştirmek” anlamına gelir.
Münteha hangi dilde?
Kökeni: “Münteha” kelimesinin Arapça kökenli olduğu doğrudur. Arapçada “منتهى” (muntaha) kelimesi “son” veya “bitiş noktası” anlamına gelir.
Mandıra hangi dilde?
Mandıra, Yunanca mandra kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir. Bu kelime kalem, hayvanların kilitlendiği yer anlamına gelir.
Muhakeme hangi dilden gelir?
Mahkeme kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. hüküm, hakim, hüküm vb. kelimeler mahkeme kelimesiyle aynı köke sahiptir.
Muhakeme ne demek hukuk?
Sebep: Hüküm; Bir hukuki uyuşmazlığın çözümü için yargı makamları ve taraflarca yapılan işlemlerin tümü.
Muhkeme ne demek?
Bu cümledeki “muhkeme” sıfatı, “muhkem (ﻣﺤﻜﻢ)” sıfatının dişil halidir ve “katı, metin, sağlam” anlamına gelir[53]. Dolayısıyla “kaziye-i muhkeme”, “güçlendirilmiş kasa”, “sağlam kasa” veya “güçlü kasa” anlamına gelir.
Muhakeme kararı ne demek?
– Suçun hizmet dolayısıyla veya hizmet sırasında işlenmediğinin tespiti halinde, karara bağlanmasına gerek olmayıp genel hükümlere göre işlem yapılması gerektiğinden “yargılama yasağı” verilir.
Muhakeme şartları nelerdir?
Ceza muhakemesi izni başvurusunda bulunmak için gereken şartlar nelerdir?
Muhakeme işlemi ne demek?
Müdahale sürecinde; şikâyet, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi, iddianame düzenlenmesi, iddianamenin kabulü, davanın açılması, hükmün açıklanması, kanun yollarının kullanılması vb. tüm irade açıklamaları ve muhakemenin ilerlemesini sağlayacak faaliyetlere “muhakeme süreci” denir.
Muhakeme aşaması nedir?
Sebep: Hüküm; Bir hukuki uyuşmazlığın çözümü için yargı makamları ve taraflarca yapılan işlemlerin tümü.