Kutanöz enfeksiyon nedir?
Kutanöz vaskülitler, derinin derin katmanlarındaki kan damarlarının iltihaplanmasıyla karakterize bir grup hastalıktır. Bu hastalıklar genellikle bağışıklık sisteminin anormal bir tepkisi nedeniyle ortaya çıkar.
Kutanöz kanama nedir?
Vaskülit, kan damarı duvarının iltihaplanması sonucu kanama ve/veya iskemik olaylara neden olan bir hastalıktır.
Vaskülit kendiliğinden geçer mi?
Bazı vaskülit tipleri kendiliğinden iyileşip basit ağrı kesiciler dışında bir tedavi gerektirmezken, bazılarında ise yaşamı tehdit eden organ hasarı oluşmadan önce sitotoksik ve kortizon içeren ilaçlarla tedaviye hemen başlanmalı ve damar iltihabı kontrol altına alınmalıdır.
Beyinde vaskülit nedir?
Beyindeki kan damarlarının iltihaplanması olan serebral vaskülit sonucu oluşur. Bu vaskülit kafa karışıklığına, baş ağrılarına ve kişilik değişikliklerine neden olabilir. Romatoid artritin bir komplikasyonudur. Ciltte döküntülere ve his kaybına neden olabilir.
Kutanöz ne demek tip?
Deri damarlarının iltihaplanması anlamına gelir.
Kutanöz ağrı nedir?
Karın duvarı ile ilgili en klasik tanı anterior kutanöz sinir sıkışma sendromudur (ACSSS). ACSSS, torasik interkostal sinirin kutanöz dalının sıkışmasına bağlı lokal karın ağrısının varlığı olarak tanımlanabilir. Tanı kriterleri yoktur, klinik tanı öykü ve fizik muayene ile yapılır.
Kutanöz iskemi nedir?
Cilt dokusunu besleyen kan damarlarının tıkanması sonucu cilt iskemisi oluşur.
Kutanöz lenfoma nedir?
Lenfositler kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında veya normal ömürleri sonrasında ölmediğinde, lenfositler birikerek kanserli bir hücre kütlesi oluşturabilir. Bu lenfomadır. Lenfoma, cildin lenfositlerinde başladığında, “kutanöz” lenfoma olarak adlandırılır, bu da “cilt” lenfoması anlamına gelir.
Kutanöz kan akımı nedir?
CİLT KAN AKIMI: Bu olguya termoregülasyon denir. Vücut sıcaklığı ortam sıcaklığını aştığında, kalınlığı ve geniş yüzey alanıyla cilt etkili bir radyatör görevi görür. Vücuttan dış ortama ısı transferi, sıcak kanın cilt yüzeyindeki kılcal halkalardan geçmesiyle gerçekleşir.
Vaskülit kaç gün sürer?
Vaskülit kısa vadede ortaya çıkabilir veya ömür boyu sürebilir. Tedavinin temeli hayati organlara zarar gelmesini önlemek ve gelecekteki hasarı önlemektir. Tedaviniz esas olarak kullandığınız ilaçların yararları ve zararları (yan etkileri) dikkate alınarak planlanacaktır.
Vasküliti ne tetikler?
Vaskülit nedenleri Bağışıklık sistemi reaksiyonunun olası tetikleyicileri; Bunlar arasında hepatit B ve hepatit C gibi enfeksiyonlar, kan kanseri, romatoid artrit, lupus, skleroderma gibi bağışıklık sistemi hastalıkları ve bazı ilaçlara karşı reaksiyonlar yer alır.
Hangi ilaçlar vaskülit yapar?
Vaskülite en sık neden olan ilaçlar propiltiyourasil, kokain/levamizol, hidralazin, minosiklin, tümör nekroz faktör inhibitörleri (anti-TNF), rituksimab, montelukalar ve statinlerdir.
Vaskülit hastalığının belirtileri nelerdir?
Takayasu arteriti: Bu tip vaskülit, aort dahil olmak üzere vücuttaki daha büyük arterleri etkiler. Semptomlar arasında eklem ağrısı, yüksek tansiyon, gece terlemeleri, ateş, genel halsizlik, iştahsızlık, baş ağrıları ve görme bozuklukları bulunur.
Vaskülite hangi doktor bakar?
Vaskülitlerin klinik seyrinin oldukça değişken ve sıklıkla şiddetli olması nedeniyle, dahili ve cerrahi bilimlerin tüm alanlarındaki hekimlerin bu hastalıklarla karşılaşma olasılığı yüksektir ve hekimlerin bu hastalıkların hangi klinik spektrumda yer alabileceğini bilmeleri gerekir.
Sinir sistemi vasküliti neden olur?
Merkezi sinir sisteminin vasküliti genellikle şu hastalıklarda görülür: Sistemik lupus eritematozus, dermatomiyozit ve nadiren sarkoidoz ve romatoid artrit gibi diğer otoimmün hastalıklarda. Viral veya bakteriyel gibi enfeksiyonlarda. Sistemik (tüm vücudu etkileyen) vaskülitik hastalıklarda.
Kutanöz apse nedir?
Kutanöz apse, dermiste ve daha derin dokularda pürülan materyalin birikmesiyle karakterizedir. Genellikle iltihaplı eritematöz bir papül olarak başlar ve yüksek sıcaklığa sahip ağrılı, elle tutulabilen nodüllere dönüşür.
Kutanöz lenfoma nedir?
Lenfositler kontrolsüz bir şekilde çoğaldığında veya normal ömürleri sonrasında ölmediğinde, lenfositler birikerek kanserli bir hücre kütlesi oluşturabilir. Bu lenfomadır. Lenfoma, cildin lenfositlerinde başladığında, “kutanöz” lenfoma olarak adlandırılır, bu da “cilt” lenfoması anlamına gelir.
Vaskülit tehlikeli midir?
Vaskülit ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu, özellikle vaskülitin tanısı ve tedavisi gecikirse, yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. Vaskülit, türüne bağlı olarak birçok komplikasyona neden olabilir: Organ hasarı: Bazı vaskülit türleri ciddi olabilir ve hayati organlara zarar verebilir.
Leishmania nedir, belirtileri nelerdir?
Doğu çıbanı, Leishmania parazitinin neden olduğu ciltte yaralara neden olan ve genellikle sıcak iklimlerde görülen bir hastalıktır. Taşıyıcı sineklerin ısırmasıyla bulaşır ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Semptomlar arasında cilt ülserleri, ateş ve kilo kaybı bulunur.